Τριήμερο ανοιχτών πολιτικών συζητήσεων
04.11.2016 - 18:00
Στις 4, 5 και 6 Νοέμβρη, το Rproject διοργανώνει στην Αθήνα ένα τριήμερο ανοιχτών πολιτικών συζητήσεων, με εισηγητές εκπροσώπους της ριζοσπαστικής- αντικαπιταλιστικής αριστεράς από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το αναλυτικό πρόγραμμα των συζητήσεων και όλοι οι συμμετέχοντες.
4-5-6 Νοέμβρη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Η ευρωπαϊκή αντικαπιταλιστική Αριστερά συζητά
Η Ευρώπη σε κρίση, η κοινωνική αντίσταση, η αριστερά και οι πολιτικές προοπτικές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βυθίζεται, ολοφάνερα πλέον, στην κρίση. Διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής καταλήγουν χωρίς αποτελέσματα, κορυφαία πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα παραμένουν χωρίς απαντήσεις, σε πολλές χώρες-μέλη οι «εθνικές» πολιτικές αποκλίνουν ήδη όλο και πιο αξιοσημείωτα...
Όπως πρόσφατα γράφαμε: «Τίποτα ευοίωνο δεν υπάρχει στην Ευρωζώνη(...)το εγχείρημα της “ευρωπαγκοσμιοποίησης” γίνεται απωθητικό και όλο και περισσότερες πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ γοητεύονται –ή εξωθούνται– από μια τάση αποπαγκοσμιοποίησης και επανεθνικοποίησης των πολιτικών τους...».
Την τάση αυτή ανέδειξε σε κορυφαίο επίπεδο η απόφαση για το Brexit στη Βρετανία –τουλάχιστον στη μορφή των Συντηρητικών και των ξενοφοβικών δυνάμεων της Δεξιάς που ηγεμόνευσαν στην καμπάνια για το Brexit και στη συνακόλουθη «ανασύνθεση» των κυρίαρχων πολιτικών-κυβερνητικών δυνάμεων. Την αναδεικνύει, όμως, και ένα διεθνές ρεύμα επιστροφής στις πολιτικές «εθνικής κυριαρχίας», που αναπτύσσεται μέσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, με «μορφές» όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Μαρίν Λε Πεν αλλά και ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία και με ιδιόμορφο τρόπο ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία.
Στη βάση της ελληνικής εμπειρίας, στη βάση της ερμηνείας της συνθηκολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η εξής διαπίστωση: Είναι αδύνατη η επιτυχία ενός ριζοσπαστικού μεταβατικού προγράμματος αντιλιτότητας μέσα στο πλαίσιο ανοχής της Ευρωζώνης, είναι αδύνατη η αντιμνημονιακή ανατροπή χωρίς τη ρήξη με το ευρώ και τη συστηματική απειθαρχία/σύγκρουση με τις Οδηγίες, Συνθήκες, νόρμες και συνήθειες που συνιστούν τα βάθρα συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτηση γι’ αυτήν την εμπειρία –που είναι σήμερα απολύτως επίκαιρη στην Πορτογαλία και την Ισπανία– σε συνδυασμό με την αναγκαία βαθιά διαφοροποίηση απέναντι στο ρεύμα της «εθνικής κυριαρχίας» από τα πάνω και από δεξιά, είναι μια συζήτηση που συνιστά μια κορυφαία υποχρέωση για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ευρώπη.
Η κρίση στην ΕΕ έχει ως θεμέλιο το κοινωνικό ζήτημα. Η επίθεση της βάρβαρης λιτότητας, οι νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις, αφορούν όλες τις χώρες, ακόμα και αυτές με οικονομίες τεράστιων μεγεθών, όπως τη Γαλλία. Τη Γαλλία όπου το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δίνει ξανά μαθήματα ελπίδας σε όσους βιάστηκαν να κλείσουν την κοινωνική αντίσταση στο ντουλάπι του παρελθόντος. Αν το Brexit σηματοδοτούσε την κρίση της ΕΕ «από τα πάνω», οι κοινωνικοί αγώνες στη Γαλλία προσθέτουν την πιο άμεση διάσταση, αυτήν της αλλαγής μέσα από τη μαζική παρέμβαση του κόσμου «από τα κάτω».
Όμως μια άλλη πλευρά της ελληνικής εμπειρίας ήταν η σημασία της πολιτικής πάλης. Με την κρίση-μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα προβλήματα στην πολιτική γραμμή και την πολιτική ηγεσία των Podemos, με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Μπλόκο στην Πορτογαλία (έχοντας επιλέξει να στηρίζει μαζί με το ΚΚ μια κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών...), αποδεικνύεται ότι τα «πλατιά κόμματα» της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ένα ιστορικό όριο. Όπου αν δεν υπάρξουν στο εσωτερικό τους αποτελεσματικές-μαζικές τάσεις αντικαπιταλιστικής μεταστροφής, είναι ορατός ο κίνδυνος βύθισης στη σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη. Η συζήτηση αυτής της εμπειρίας είναι μια ακόμα βασική υποχρέωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Όμως οι «μεγάλες» πολιτικές συζητήσεις δεν γίνονται ποτέ αποτελεσματικές σε συνθήκες πολιτικής αδράνειας. Ένα πλήθος καθηκόντων μάς «πολιορκεί»: Η οργάνωση των εργατικών αγώνων ενάντια στη λιτότητα, την ιδιωτικοποίηση, την ελαστικότητα. Η οργάνωση των μαζικών αντιστάσεων στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο. Η οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η αντίσταση στην ισλαμοφοβία, στο ρατσισμό και τους νεοναζί.
Θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μια δημοκρατική αλλά και ουσιαστική διεθνή πολιτική συζήτηση πάνω στα προβλήματα-κόμβους που αντιμετωπίζουμε στην πολιτική πάλη σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Για την διευκόλυνση της παρακολούθησης των συζητήσεων θα υπάρχουν μεταφραστικές καμπίνες, έτσι ώστε με τα ακουστικά που θα προμηθεύεστε από το φουαγιέ να παρακολουθείτε την ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Επίσης στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Red Marks καθώς και άλλες γνωστές εκδόσεις με ιστορικό και πολιτικό βιβλίο, τους «κλασικούς», λογοτεχνία και πολλές καινούριες εκδόσεις σε χαμηλές τιμές. Για τα μικρά παιδιά θα λειτουργεί παιδότοπος για τη δημιουργική τους απασχόληση. Όλες τις ώρες θα υπάρχει καφές και σάντουιτς στο χώρο ενώ το Σάββατο το μεσημέρι θα υπάρχει διάλειμμα για φαγητό. Όσες και όσοι ταξιδεύουν από επαρχία και χρειάζονται φιλοξενία μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 210-3306286.
ΠΡΟΓΑΜΜΑ:
Παρασκευή 4/11/2016
18.00 Η Ευρώπη σε κρίση
Εισηγούνται:
Νιλ Ντέιβιντσον (Radical Independence campaign and Rise Scotland), Ερίκ Τουσέν (CADTM, Βέλγιο),Φράνκο Τουριλιάτο (Sinistra Anticapitalista, Ιταλία), Στάθης Κουβελάκης (ΛΑ.Ε), Πάνος Κοσμάς (Κόκκινο Δίκτυο-ΛΑ.Ε)
Παρεμβαίνουν: Γιάννης Μηλιός, Παναγιώτης Σωτήρης (ΑΡ.ΑΝ. ΛΑ.Ε)
Σάββατο 5/11/16
10.30-13.00 Οι εργατικοί αγώνες και τα συνδικάτα
Εισηγούνται:
Κριστιάν Μαγιέ (Sud Solidaires, Γαλλία), Ελιάνα Κόμο (FIOM, Ιταλία), Γιώργος Χαρίσης (ΕΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ), Κατερίνα Γιαννούλια (ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΥπΑΑΤ)
Παρεμβαίνουν:
Νάγια Νικολάου (Μέλος ΓΣ ΟΤΟΕ), Νίκος Ποταμίτης (Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου), Δημήτρης Γαρδικλής (ΓΓ Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας)
14.00-16.30 Ακροδεξιά και πρόσφυγες
Εισηγούνται:
Λουζ Μορά (VISA: Αντιφασιστική πρωτοβουλία συνδικαλιστών, Γαλλία), Σάμος Σαμουήλ («Γρανάζι», Κύπρος), Γιώργος Τσιάκαλος (Πανεπιστημιακός), Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό)
Παρεμβαίνουν:
Μάνια Μπαρσέφσκι (Κόκκινο Δίκτυο, ΛΑ.Ε), Λιζ Γουόλς (Socialist Alternative, Αυστραλία), Παύλος Αντωνόπουλος (Συντονισμός σωματείων και φορέων για το προσφυγικό), Άρης Βασιλόπουλος (Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας)
18.00 Ο πολιτικός αγώνας και η Αριστερά
Εισηγούνται:
Μανουέλ Γκαρί (Anticapitalistas- Podemos, Ισπανικό Κράτος), Μάρκο Νέβες (Bloco, Πορτογαλία), Σάρον Σμιθ (ISO, ΗΠΑ), Μαρία Μπόλαρη (Κόκκινο Δίκτυο, ΛΑ.Ε)
Παρεμβαίνουν:
Χρήστος Λάσκος (Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς), Ελένη Πορτάλιου
Κυριακή 6/11/16
12.00 Η Εναλλακτική λύση: Συνδέοντας την πάλη για την ανατροπή της λιτότητας με τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη
Εισηγούνται:
Μιγκέλ Ουρμπάν (Ευρωβουλευτής του Podemos, Ισπανικό Κράτος), Λεόν Κρεμιέ (NPA, Γαλλία), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΛΑ.Ε), Αντώνης Νταβανέλος (Κόκκινο Δίκτυο-ΛΑ.Ε)
Παρεμβαίνουν:
Γιάννος Γιαννόπουλος (ΛΑ.Ε), Αντώνης Δραγανίγος (Ανταρσύα), Γιώργος Σαπουνάς (Κόκκινο Δίκτυο-ΛΑ.Ε), Δημήτρης Σαραφιανός (ΑΡΑΣ, ΛΑ.Ε)
Οι διεθνείς ομιλητές-τριες στο τριήμερο του Rproject
Στο Διεθνές τριήμερο που οργανώνει το Rproject στις 4-5-6 Νοέμβρη στην ΑΣΟΕΕ, θα έχουμε καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αγωνίστριες και αγωνιστές της Αριστεράς και των κινημάτων. Ακολουθεί η λίστα των διεθνών καλεσμένων.
Ο Μιγκέλ Ουρμπάν είναι ευρωβουλευτής καθώς και ιδρυτικό στέλεχος του Podemos. Βρίσκεται στην ηγεσία των Αντικαπιταλίστας και ασχολείται ενεργά στο κοινοβούλιο και στους δρόμους μεταξύ άλλων με το προσφυγικό ζήτημα και τα εργασιακά δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει επισκεφθεί εμπόλεμες ζώνες όπως η Παλαιστίνη και η Ροζάβα και στρατόπεδα προσφύγων εκφράζοντας την αλληλεγγύη του. Κατά τη διάρκεια του ελληνικού δημοψήφισματος στήριξε ολόψυχα την καμπάνια του ΟΧΙ, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ο Νιλ Ντέιβιντσον είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας με ειδίκευση στην ιστορία των πολιτικών επαναστάσεων. Έχει γράψει μεταξύ άλλων το Discovering the Scottish Revolutionκαι το How Revolutionary Were the Bourgeois Revolutions. Είναι μέλος των Διεθνών Σοσιαλιστών (International Socialists) στη Σκοτία και του RS21 στην Αγγλία. Συμμετείχε ενεργά στην Καμπάνια για Ριζοσπαστική Ανεξαρτησία (Radical Independence Campaign) το 2014 στη Σκοτία και δραστηριοποιείται στο νέο μετωπικό σχήμα της σκοτσέζικης Αριστεράς, RISE. Στήριξε την καμπάνια για «αριστερή έξοδο» («Lexit») κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία.
Ο Ερίκ Τουσέν είναι Βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού VIII και του Πανεπιστημίου της Λιέγης, όπου και διδάσκει. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (Comite pour l'annulation de la dette du Tiers Monde, CADTM). Είναι επίσης μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους (CAIC) στον Ισημερινό, του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του το 2001, της επιστημονικής επιτροπής της Attac Γαλλίας, του επιστημονικού δικτύου της Attac Βελγίου, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής της Τετάρτης Διεθνούς. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα και από τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Ο Στάθης Κουβελάκης διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι ένας από τους σημαντικούς διανοούμενους της ελληνικής και διεθνούς αριστεράς. Έχει δηµοσιεύσει εκτενώς σε θέµατα µαρξιστικής θεωρίας, σύγχρονης σκέψης και κοινωνικών κινηµάτων, βιβλία και µελέτες του έχουν µεταφραστεί και κυκλοφορούν σε οκτώ γλώσσες.Εντάσσεται στην αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια στο ρεύμα της κομμουνιστικής ανανέωσης. Συμμετείχε ενεργά στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα της ΛΑ.Ε.
Η Σάρον Σμιθ είναι ακτιβίστρια, και συγγραφέας από τις ΗΠΑ. Έχειγράψειτο Subterranean Fire: A History of Working-Class Radicalism in the United States καιτο Women and Socialism: Essays on Women’s Liberation (όπως και μια νέα, επικαιροποιημένη εκδοχή του, το Women and Socialism: Class, Race, and Capital). Είναι ηγετικό στέλεχος τηςInternational Socialist Organization (ISO) και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Αρθρογραφεί συστηματικά στο socialistworker.org και στο περιοδικό International Socialist Review, ενώ άρθρα της φιλοξενούν και άλλα ριζοσπαστικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ όπως το Counterpunch. H ISO στηρίζει στις φετινές εκλογές την υποψηφιότητα των Πρασίνων, Ζιλ Στάιν, ως αριστερή ριζοσπαστική εναλλακτική στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ο Φράνκο Τουριλιάτο είναι ηγετικό στέλεχος της Sinistra Anticapitalista (Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς). Πρώην μέλος της Ιταλικής Γερουσίας. Εξελέγη με τoκόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (PRC) στην οποία ήταν μέλος της εθνικής ηγεσίας. Ανήκε στην αντιπολίτευση στην PRC υποστηρίζοντας την Sinistra Critica (Κριτική Αριστερά). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη γερουσία, το Φεβρουάριο του 2007 καταψήφισε τις πολεμικές δαπάνες. Γι’ αυτή του τη στάση διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της PRC, και στη συνέχεια από το κόμμα.
Ο Λέον Κρεμιέ είναι στέλεχος του NPA Γαλλίας και αγωνιστής-συνδικαλιστής των γαλλικών αεροδρομίων καθώς και της μαχητικής εργατικής συνομοσπονδίας Solidaires Union. Αρθρογραφεί ιδιαίτερα για την πολιτική του εργατικού κινήματος στην εφημερίδα και το περιοδικό «L’ Anticapitaliste». Πρόσφατα συμμετείχε ενεργά στο κίνημα NuitDebout και στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού των εργαζομένων με τους νέους στις πλατείες της Γαλλίας.
Η Λιζ Γουολς είναι ηγετικό στέλεχος της Socialist Alternative στην Αυστραλία και αρθρογραφεί συχνά στην εφημερίδα Red Flag. Έχει εμπλακεί σε μια σειρά κινήματα, ιδιαίτερα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση, για τα δικαιώματα των προσφύγων, και το κίνημα BDS ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Σήμερα δραστηριοποιείται στην οργάνωση της πάλης ενάντια στον υποχρεωτικό εγκλεισμό των προσφύγων, για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τον τερματισμό της κράτησης των αιτούντων άσυλο σε απόμακρα νησιά, συμμετέχοντας στην Refugee Action Collective. Επίσης είναι μέλος της Campaign Against Racism and Fascism που συγκροτήθηκε για να απαντήσει στην ενίσχυση του ακροδεξιού ισλαμοφοβικού κόμματος One Nation.
Ο Μάρκο Νέβες είναι Πορτογάλος αγωνιστής του Bloco και έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεργασίες συγκρότησης του μετώπου. Ακτιβιστής στο κίνημα των επισφαλώς εργαζομένων ως ιδρυτικό μέλος της πλατφόρμας Associação de Combate à Precariedade - Precários Inflexíveis. Έχει λάβει μέρος την οργάνωση των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη λιτότητα στην Πορτογαλία μέσα από το κίνημα "Que se lixe a Troika".
Ο Μανουέλ Γκαρί Ραμός είναι ηγετικό στέλεχος των Αντικαπιταλίστας και του Podemos. Είναι οικονομολόγος και συντονιστής του πανεπιστημιακού κέντρου για την εργασία και το περιβάλλον (Cátedra Universidad Empresa Sindicatos de la Universidad Politécnica de Madrid). Ασχολείται ενεργά με περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και με τη σχέση εργασίας -περιβάλλοντος και έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές έρευνες και συνέδρια.Βιβλία και μελέτες του κυκλοφορούν στα ισπανικά.
Η Ελιάνα Κόμο είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της FIOM (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Μεταλλουργία) και της CGIL (Γενική Συνομοσπονδία Ιταλών Εργατών. Δραστηριοποιείται στην πρωτοβουλία «Il sindacato è un'altra cosa», την αριστερή αντιπολίτευση στην CGIL, και ανήκει στην μαχητική πτέρυγα της FIOM.
Η Λουζ Μορά είναι συνδικαλίστρια και μέλος της διασυνδικαλιστικής αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Visa (Vigilance et Initiatives Syndicales Antifascistes)που παλεύει για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αποκλεισμένων, υπερασπίζοντας τους μετανάστες εργαζόμενους, παλεύοντας ενάντια στον ακροδεξιό λόγο της Μαρί Λεπέν, την ομοφοβία και το σεξισμό στους χώρους δουλειάς. Η Λουζ Μορά πρωτοστατεί στον αγώνα για αλληλεγγύη με τους μετανάστες «χωρίς χαρτιά» (sanspapiers).
Ο Κριστιάν Μαγιέ είναι συνδικαλιστής σιδηροδρομικός εργάτης, που σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί. Υπήρξε ενεργό μέλος της συνομοσπονδίας CFDT από το 1978 ως το 1995, ενώ από το 1996 δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της SUD-Rail, της κλαδικής ομοσπονδίας στους σιδηροδρομικούς της μαχητικής συνομοσπονίδας Solidaires. Συγκεκριμένα θήτευσε μέλος του Γραφείου της Ομοσπονδίας SUD-Rail και της Εθνικής Γραμματείας της Union Syndicale Solidaires. Εκπροσωπεί την Επιτροπή Διεθνών των Solidaires και το Διεθνές Συνδικαλιστικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα, μια διεθνή δικτύωση πάνω από 40 μαχητικών συνδικάτων και ομοσπονδιών.
Ο Σάμος Σαμουήλ είναι μέλος της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Γρανάζι στην Κύπρο. Είναι μηχανικός μεταλλείων και είναι συνδικαλιστικά ενεργός στον κλάδο του. Συμμετέχει στη συντακτική ομάδα της περιοδικής έκδοσης του Γραναζιού και ασχολείται με το εργατικό ρεπορτάζ αλλά και με τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση εργασίας και περιβάλλοντος. Τα τελευταία δέκα χρόνια συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες δημιουργίας ενός μαζικού αντιφασιστικού μετώπου στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου