Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στη Ρώμη, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, διοργανώθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις προετοιμάζονται και για την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η FIOM, το μεγαλύτερο ιταλικό Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου, καλεί τους Ιταλούς εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά το επόμενο Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Ρώμη στη συγκέντρωση αλληλεγγύης και στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη λιτότητα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του γερμανικού συνδικαλιστικού κινήματος συνέταξε κείμενο υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, στο οποίο τονίζεται ότι "ο πολιτικός σεισμός που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι µόνο ευκαιρία για την ίδια τη χώρα που βρίσκεται ακόµα σε κρίση, αλλά και µία ευκαιρία για να επανεξεταστούν και να διορθωθούν οι οικονοµικές και κοινωνικές πολιτικές της Ε.Ε.".

Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και αριστεροί κατά της ΕΚΤ

Την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων εξέφρασαν μια σειρά πολιτικές δυνάμεις, όπως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και το Γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, τόσο ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα όσο και ο επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς τονίζουν πως η κίνηση αυτή είναι επιζήμια για την Ευρώπη συνολικά.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ζητεί τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής για την επίλυση του ζητήματος.
Σημειώνεται επίσης πως οι δύο διάσημοι Αμερικάνοι Νομπελίστες της Οικονομικής Επιστήμης, ο Πολ Κρούγκμαν και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, με παρεμβάσεις τους στον αμερικανικό Τύπο, πήραν θέση κατά της απόφασης της ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισαν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας που ασκήθηκε στην Ελλάδα.
"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος" τονίζει ο Τζ. Πιτέλα. Και προσθέτει: "Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και όχι πλέον η τρόικα, πρέπει να διασφαλίσουν ευελιξία για την ελληνική κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες".
"Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση της ΕΚΤ να δυσκολέψει τους όρους πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα τονίζει ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Και συμπληρώνει: "Οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους προσφάτως δημοκρατικά εκλεγμένους Έλληνες αξιωματούχους. Η Ελλάδα και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να βρουν τον δρόμο τους προς την ανάπτυξη".
"Η απόφαση της ΕΚΤ ενάντια στην Ελλάδα οδηγεί την Ευρώπη σε πρωτοφανή αυταρχική κατεύθυνση και θέτει το ευρώ σε μείζονα κρίση" επισημαίνει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ "να αντιταχθεί στην απόφαση της ΕΚΤ και να διοργανώσει Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για να επιλύσει, από κοινού με την Ελλάδα, το πρόβλημα της λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα".
Η Ανγκελα Μέρκελ "δεν μπορεί να αντικρύσει την πραγματικότητα", τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας. Την ίδια στιγμή, καλεί τον Μάριο Ντράγκι να αρνηθεί να παίξει το παιχνίδι της αυτοκαταστροφής στην Ευρώπη.
"Σπανίως οι δημοκρατικές εκλογές δίνουν ένα τόσο σαφές μήνυμα όσο αυτό που έστειλαν οι Έλληνες πολίτες εναντίον της λιτότητας", επισημαίνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

"Είμαστε όλοι με την Ελλάδα και την Ευρώπη"

Τριακόσιοι οικονομολόγοι και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να "σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού" και να "προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να λυθεί το ζήτημα του χρέους". Οι διανοούμενοι, από τους Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Στιούαρτ Χόλαντ, μέχρι τον Ζακ Σαπίρ, τον Άνουαρ Σέικ, τον Μπομπ Τζέσοπ, και τον Μισέλ Ισόν, συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή με τίτλο "Είμαστε όλοι με την Ελλάδα και την Ευρώπη" που δημοσιεύει ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
"Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού να επιλέξει ένα νέο δρόμο και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.
Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τα τώρα αποδείχθηκαν απόλυτο φιάσκο. Δεν πρόσφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα, αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο για την οποία προοριζόταν.
Ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν δράση σ' αυτό το πλαίσιο, στο οποίο άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, υψηλότερο κατώτατο μισθό, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεις και μέτρα για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Χρειάζεται να υπάρξει φορολογικό σύστημα πιο σταθερό και προοδευτικό, το οποίο να στηρίζεται λιγότερο στον ΦΠΑ και περισσότερο στη φορολόγηση των εισοδημάτων και της κληρονομιάς. Η νέα κυβέρνηση πρέπει επίσης να πολεμήσει, να τιμωρήσει, και να εξαλείψει τη διαφθορά. Για να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές, που χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, είναι απαραίτητο να δοθούν οικονομικά περιθώρια. Περιμένοντας, η χώρα χρειάζεται επαναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα. Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις κυβερνήσεις να αφήσουν στην Ελλάδα οικονομικά περιθώρια και να εγγυηθούν την επαναχρηματοδότηση αυτή.
Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί διαγραφή χρέους απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έλθουν τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Επομένως δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογουμένους τους. Αντιθέτως, ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξήσει τα εισοδήματα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ωφελώντας έτσι και τις γειτονικές χώρες. Ζητούμε άμεσα από τους πιστωτές της Ελλάδας να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να εκθέσουν καθαρά και έντιμα τα γεγονότα αυτά στους λαούς τους.
Αυτό το οποίο διακυβεύεται δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως και το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μία πολιτική απειλών, τελεσιγράφων, σκληρότητας και εκβιασμών θα σήμαινε στα μάτια όλων  αποτυχία ηθική, πολιτική και οικονομική της ευρωπαϊκής ιδέας. Ζητάμε επίμονα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν όλες τις προσπάθειες ταπείνωσης και πίεσης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό.
Αντιθέτως, η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει έναν δρόμο προς την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να επιτρέψει την αναγέννηση της δημοκρατίας και θα άνοιγε το εκλογικό παιχνίδι και σε άλλες εποικοδομητικές αλλαγές. Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη δημοκρατία και την αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναγνωρίσουν τη δημοκρατική, αποφασιστική επιλογή του ελληνικού λαού σ' αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες, να προχωρήσουν σε ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δεσμευτούν χωρίς καθυστέρηση στο δρόμο μιας λογικής διαπραγμάτευσης".
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ