Τα συνδικάτα της Γερμανίας προσυπογράφουν κείμενο και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς εκβιασμούς, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους στον αντίποδα της λιτότητας.
O πολιτικός σεισμός που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για την ίδια τη χώρα, που βρίσκεται ακόμα σε κρίση, αλλά και μία ευκαιρία να επανεξεταστούν και να διορθωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της Ε.Ε.
Προσυπογράφουμε για μία ακόμα φορά την κριτική που πολλάκις εκφράστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς των συνδικάτων: Στους κατηγορηματικούς όρους, υπό τους οποίους δόθηκε η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα δεν άξιζε από την αρχή το προσωνύμιο "μεταρρυθμίσεις". Τα δισεκατομμύρια που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν κατά πλειοψηφία για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ταυτόχρονα η χώρα οδηγήθηκε μέσω βάρβαρων πολιτικών λιτότητας στην μεγαλύτερη ύφεση και στο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ε.Ε.
Το αποτέλεσμα ήταν μία κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο για την Ευρώπη: Ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας αποδυναμώθηκε, ο βασικός μισθός μειώθηκε κατά 22%, οι συλλογικές συμβάσεις και το προστατευτικό νομικό πλαίσιο για όσους έχουν ακόμα εργασία αποσαθρώθηκαν και ιδιαίτερα τα κοινωνικά στρώματα με τις χαμηλότερες αποδοχές υπερφορολογήθηκαν.
Η ανεργία ανέρχεται τώρα στο 27% και στους νέους φτάνει το 58%. Πολλοί άνθρωποι στερούνται ακόμα και τα απαραίτητα, όπως τροφή, ρεύμα, θέρμανση και στέγη. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας και έχει πρόσβαση στην περίθαλψη μόνο σε περίπτωση επείγοντος. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η έκφραση της πλήρους άρνησης του λαού προς τις λανθασμένες πολιτικές.
Όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα δεν είχαν καμία σχέση με μεταρρυθμίσεις που θα στόχευαν στα πραγματικά προβλήματά της. Κανένα από τα δομικά προβλήματα της χώρας δεν λύθηκε. Αντιθέτως προστέθηκαν και άλλα. Ήταν μια πολιτική της αποδόμησης και όχι της ανοικοδόμησης. Οι πραγματικές δομικές μεταρρυθμίσεις που θα άξιζαν τον χαρακτηρισμό αυτόν, ανοίγουν δρόμο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αντί να διώχνουν τη νέα και άριστα καταρτισμένη γενιά στο εξωτερικό. Οι πραγματικές δομικές μεταρρυθμίσεις καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Οι πραγματικές δομικές μεταρρυθμίσεις καταπολεμούν την πελατειακή πολιτική και τη διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τα δικά της αναπτυξιακά πλάνα και σχέδια αναδόμησης, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι ενός "ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων", καθώς και να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τέτοιες προσπάθειες να ευοδωθούν. Τα συνδικάτα ζητούν το ίδιο εδώ και καιρό. Προκειμένου η χώρα να χαράξει νέους εναλλακτικούς δρόμους στον αντίποδα της λιτότητας και να αποκτήσει νέες κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές, πρέπει να γίνει μία ειλικρινής διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς εκβιασμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους καταστροφικούς όρους με τους όποιους εξασφάλιζε η απερχόμενη κυβέρνηση τη διεθνή δανειακή χρηματοδότηση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμείνει στη συνέχιση μίας πολιτικής εις βάρος του πληθυσμού, την οποία οι ψηφοφόροι απέρριψαν αδιαμφισβήτητα. Στο "Συνεχίστε έτσι!" πρέπει να δοθεί ένα τέλος!
Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται μία δίκαιη ευκαιρία. Όποιος επιμένει στη συνέχιση της επονομαζόμενης "μεταρρυθμιστικής πορείας", επί της ουσίας στερεί στον ελληνικό λαό το δικαίωμά του για έναν δημοκρατικά νομιμοποιημένο, καινούργιο πολιτικό προσανατολισμό. Όποιος δε προσθέτει ότι ένας τέτοιος, νέος προσανατολισμός είναι δυνατός μόνο αν συνοδευτεί με μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επί της ουσίας λέει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι συμβατοί με τις δημοκρατικές αποφάσεις των κρατών μελών. Έτσι ενισχύει τα ήδη ενδυναμωμένα εθνικιστικά ρεύματα στην Ευρώπη.
Τα ήδη πολλάκις καταγγελθέντα και ακόμα αξεπέραστα ελλείμματα δημοκρατικής νομιμοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να εδραιωθούν λόγω του περιορισμού της δημοκρατίας στα κράτη μέλη. Όπως πολλοί από εμάς ήδη υποστήριζαν από το 2012, με το σύνθημα "Ας επανιδρύσουμε την Ευρώπη", προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Ένωση, θα πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατία σε αυτήν.
Για το καλό των ανθρώπων στην Ελλάδα, αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να στηριχθεί. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να δώσει νέα προτάγματα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Η ριζική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, πρέπει να αναχθεί σε ευκαιρία για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη!


Υπογράφουν:
Ράινερ Χόφμαν, DGB
Φρανκ Μπσίρσκε, ver.di
Ρόβερτ Φάιγκερ, IG BAU
Αλεξάντερ Κίρχνερ, EVG
Μιχαέλα Ροζενμπέργκερ, NGG
Μάρλις Τέπε, GEW
Μίκαελ Βασιλειάδης, IG BCE
Ντέτλεφ Βέτζελ, IG Metall