* μαρξιστικά κείμενα, στοχασμοί, απόψεις, για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα * αναλύσεις * ιδέες * και ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο σήμερα...
Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας



"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

..........Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

Powered By Blogger

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Αυτό το Σάββατο 17 Ιουνίου, μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο», αφιέρώμα: Άρης Βελουχιώτης

Δύο μοναδικά αφιερώματα με την «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»

Αυτό το Σάββατο 17 Ιουνίου, μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο», δύο μοναδικά αφιερώματα: Άρης Βελουχιώτης και ο ελληνικός θρίαμβος στο Ευρωμπάσκετ του 1987.

Θανάσης Κλάρας - Άρης Βελουχιώτης

Ο κομμουνιστής, ο διωκόμενος, το σύμβολο. Για πρώτη φορά αναλυτικά στη δημοσιότητα ο φάκελος του Άρη Βελουχιώτη στην Ασφάλεια μέσα από ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα. 
  • Ο Θανάσης Κλάρας και η δράση του όπως καταγράφεται στα απόρρητα έγγραφα των αρχών δίωξης του κομμουνισμού.
  • Οι καταγραφές μετά τον θάνατό του φτάνουν ώς το 1980.
  • Ντοκουμέντα με άφθονο φωτογραφικό υλικό. 
«ΣΗΜΕΙΩΜΑ 
Οι κάτωθι 54 κομμουνισταί συνελήφθησαν την 1-5-1929 εις τη πλατείαν Ελευθερίας εις ην συνεκεντρώθησαν επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς και απεστάλησαν εις φυλακάς Συγγρού όπου και ενεκλείσθησαν ούτοι. Ητοι ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Δημήτριος του Ιωάννου, ετών 17, Συνοικ. Ασυρμάτου, εργάτης. 
(Το τμήμα Γενικής Ασφαλείας Αθηνών)». 

Το παραπάνω σημείωμα είναι το πρώτο χρονολογικά έγγραφο που βρέθηκε στον φάκελο του Θανάση Κλάρα (εδώ με το ψευδώνυμο Δημήτρης Δημητριάδης) του μετέπειτα πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. Δεν αποτελεί όμως τεκμήριο για την πρώτη ενασχόληση της Ασφάλειας με τον νεαρό τότε κομμουνιστή. Εκτός από τα διάφορα βιογραφικά στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί για τον Κλάρα, υπάρχουν και στον ίδιο τον φάκελο μια σειρά από ατομικά δελτία δράσης που αποδεικνύουν ότι το πάρε-δώσε του Κλάρα με την Ασφάλεια είχε ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν από το επεισόδιο που περιγράφει το πιο πάνω σημείωμα.
Η παράλειψη τεκμηρίων της προηγούμενης δράσης του Θανάση Κλάρα από τον φάκελό του θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι αποτέλεσμα του ποινικού της μέχρι τότε χαρακτήρα (όπως είχε χαρακτηριστεί). Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Τόσο η πολιτική εκμετάλλευση της μέχρι τότε δράσης του από τα κρατικά όργανα Ασφαλείας αλλά και η επαναλαμβανόμενη μετέπειτα (όπως διαπιστώσαμε από τη μελέτη του φακέλου) παράλειψη τεκμηρίων, μας οδηγεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: 
Ο φάκελος του Θανάση Κλάρα έχει λεηλατηθεί σε μεγάλη έκταση. Δεν ξέρουμε ούτε μπορούμε να προσδιορίσουμε τον ακριβή χρόνο και τους κάθε φορά λόγους, ούτε τους εκάστοτε δράστες αυτής της λεηλασίας. Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Κι είναι βέβαιο ότι λίγο πριν από την Κατοχή και όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι άνθρωποι του Μανιαδάκη στην Ασφάλεια λεηλάτησαν υλικό από τους φακέλους των κομμουνιστών του Μεσοπολέμου, μέρος του οποίου αργότερα, επεξεργασμένο κατάλληλα, είδε το φως της δημοσιότητας με διάφορους τρόπους. Δεν θα διακινδυνεύσουμε όμως να πούμε ότι υπεξαιρέσεις υλικού δεν έγιναν και αργότερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και έξω από κάθε λογική. 
Περιοριζόμενοι στην περιγραφή και παρουσίαση όσων τεκμηρίων διασώθηκαν στον φάκελο του Θανάση Κλάρα - Αρη Βελουχιώτη -σε συνδυασμό με την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της δράσης του- πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν για τον αναγνώστη κατάλληλο γνωστικό υλικό για να υποψιαστεί τουλάχιστον τους λόγους αυτής της λεηλασίας. 
Χωρίσαμε την παρουσίαση του φακέλου σε τρεις περιόδους: την προπολεμική μέχρι το 1939 που ο Θανάσης Κλάρας κάνει τις γνωστές δηλώσεις μετανοίας. Την περίοδο μετά τη δήλωση και έως τον θάνατό του και την μετά θάνατον περίοδο όπου ο Αρης - θρύλος και ο Αρης - σύμβολο συνεχίζει να απασχολεί τις διωκτικές αρχές του κράτους σαν να βρίσκεται ακόμα στη ζωή. Το υλικό των εγγράφων παρατίθεται αναλυτικά και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να το κατανοήσει εύκολα αναλυτικά και με λεπτομέρειες. 
Γιώργος Πετρόπουλος, Νίκος Χατζηδημητράκος, Νικόλας Ζηργάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου