* μαρξιστικά κείμενα, στοχασμοί, απόψεις, για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα * αναλύσεις * ιδέες * και ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο σήμερα...
Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

..........Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

Powered By Blogger

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

   Απόψεις   
Της ΣΟΦΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψήφιση μέσα στο δεκαπενταύγουστο του τρίτου μνημονίου στη Βουλή, με στόχο αμέσως μετά να προχωρήσει σε εκλογές εξπρές όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στο Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ανησυχεί κάθε μέρα που θα περνάει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, πως θα χάνει απελπιστικά έδαφος μέσα στο λαό και επιδιώκει άρον-άρον εκλογές, προτού να σπαταληθεί το πολιτικό κεφάλαιο αποδοχής της.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ

Το πρόσχημα για τις εκλογές θα είναι τα "ΟΧΙ" στο τρίτο μνημόνιο που θα ψηφίσουν ευάριθμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέμε πρόσχημα διότι η κυβέρνηση θα δει να αθροίζεται με το "ΝΑΙ" στο τρίτο μνημόνιο μια τερατώδης κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μπορεί να ξεπεράσει και τους 240 βουλευτές. Η ίδια άλλωστε πλειοψηφία λογικότατα θα αθροίζεται και στην ψήφιση των εφαρμοστικών νομ/δίων του τρίτου μνημονίου, μιας και η ψήφιση του τελευταίου από 240 βουλευτές συνεπάγεται "αυτόματα" και έγκριση των εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από αυτό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού (άτυπη συγκυβέρνηση μνημονιακής συναίνεσης ή "εθνικής ενότητας") θα είναι ένα γεγονός, το οποίο, άλλωστε, υπάρχει από την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να υπογράψει νέο μνημόνιο και από την ψήφιση στη Βουλή των προαπαιτούμενων μνημονιακών μέτρων.
Επομένως θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή δεν υπάρχει. Κάθε άλλο. Το θέμα που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι η επιμονή αρκετών βουλευτών της , οι οποίοι σε πείσμα καιροσκοπικών συμπεριφορών , δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις και την εντολή που έχουν από το λαό τόσο στις 25 Γενάρη όσο και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

Ο κύριος και πραγματικός λόγος, όπως πληροφορούμεθα, για το ενδεχόμενο των εκλογών εξπρές μέσα στο Σεπτέμβρη δεν είναι μόνο ο αιφνιδιασμός και η ανησυχία της κυβέρνησης μπροστά σε κάθε μέρα που περνάει με ψηφισμένο το μνημόνιο και με ανοικτές τις επιπτώσεις του. Ο κύριος λόγος για τις ενδεχόμενες εκλογές εξπρές, που όλα δείχνουν ότι σχεδιάζονται, είναι η εμμονή της κυρίαρχης μερίδας της κυβέρνησης να "εκκαθαρίσει" τις λίστες των υποψηφίων και να πετάξει έξω από αυτές όσους/όσες σημερινούς βουλευτές/νες ψηφίσουν "ΟΧΙ" στο τρίτο μνημόνιο και μένουν πιστοί στη λαϊκή εντολή.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τις εκλογές και εκ των πραγμάτων, ό, τι και αν λέει στα λόγια, να πετάξει στα "σκουπίδια" τους αντιμνημονιακούς αγώνες του λαού και τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για την εκκαθάριση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος από τα "αντιμνημονιακά βαρίδια" και την μνημονιακή μετάλλαξή του. Αξιέπαινο, πράγματι, το έργο, μένει να δούμε, όμως, τα χειροκροτήματα που τελικά θα αποσπάσει!

ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ 
ΣΤΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΚΟΨΙΜΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Τα «χρωστούμενα» από την αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και τη θέσπιση εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο 4334/15 των προαπαιτουμένων να παρακρατηθούν μαζεμένα από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.
Έτσι μειώνεται το μεγάλο "ψαλίδισμα" της σύνταξης του Σεπτεμβρίου, από την οποία -σύμφωνα με την αρχική απόφαση- θα παρακρατούνταν αναδρομικά και τα ποσά που προέκυπταν για Ιούλιο, Αύγουστο.
Το υπουργείο Εργασίας, όμως, σε νέα εγκύκλιό του ορίζει ότι η αναδρομική περικοπή για τις εισϕορές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, Ιουλίου και Αυγούστου δεν θα γίνει στις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποϕασιστεί, αλλά αντίθετα θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μας ψιθυρίζουν ότι η κυβερνητική αυτή μετάθεση των βαρών στους συνταξιούχους δεν είναι καθόλου άσχετη με τις σχεδιαζόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τον παλιό "δικομματισμό" πολλοί εμίσησαν, τις πρακτικές του όμως;

ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ

Όλα τα παραπάνω , παρ’ ότι ως διαδικασίες ακυρώνουν Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής , μοιάζουν καλοσχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που επιδιώκει να διασφαλίσει την εξουσία, πριν ξεσπάσουν νέες οικονομικές και κοινωνικές θύελλες. Μήπως , όμως, κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο;


___________
* Η Σόφη Παπαδόγιαννη είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
- από το: http://ilioupoligiaolous.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου