* μαρξιστικά κείμενα, στοχασμοί, απόψεις, για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα * αναλύσεις * ιδέες * και ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο σήμερα...
Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας



"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

..........Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

Powered By Blogger

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

   Συνέντευξη στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 96.9   
Πριν τρεις μέρες ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η λίστα των 47 πολιτών και οργανώσεων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. που τιμούνται φέτος με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, «αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους για τις κοινές αξίες και τα ιδανικά που οικοδομούν την Ευρώπη». Ανάμεσα στους βραβευθέντες, από την Ελλάδα είναι το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» και η «Κοινωνική Κουζίνα - ο Άλλος Άνθρωπος».

Ο ιατρός Γιώργος Βήχας, επικεφαλής του ΜΚΙΕ, σχολιάζοντας το γεγονός ανέφερε ότι «το θετικό (το μόνο), είναι πως θα μας δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας με ηχηρό τρόπο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με όλα εκείνα τα ατράνταχτα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την βαρβαρότητα των πολιτικών της λιτότητας που εφήρμοσαν τόσο ωμά στην χώρα μας και που παρήγαγαν νεκρούς και περαιτέρω οικονομικά ελλείμματα… Είναι άλλη μια διεθνής αναγνώριση για το ιατρείο μας αλλά και για τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε 3 ½ χρόνια τώρα. Θα είναι όμως και μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης,να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στη χώρα μας».
Στην τηλεφωνική μας συνομιλία, ο ιατρός κ. Βήχας κάνει ένα σύντομο απολογισμό του αγώνα αυτών των 3 ½ χρόνων: «Το σύνολο των περιστατικών που εξετάστηκαν στο ΜΚΙΕ ξεπερνά πλέον τα 40.000. Εκτός από αυτό τον αριθμό, είναι και οι εκατοντάδες ασθενείς που έπρεπε να μπουν στα νοσοκομεία για να κάνουν διάφορες θεραπείες όπως και εκατοντάδες καρκινοπαθείς απ’ όλη την Ελλάδα που, από τα τέλη του 2012 και μετά, είχαμε τη δυνατότητα να τους στέλνουμε στην ογκολογική κλινική του «Σωτηρία» για δωρεάν χημειοθεραπεία. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών που, δυστυχώς, ως και σήμερα συνεχίζει να έρχεται στο ΜΚΙΕ και σε όλα τα κοινωνικά ιατρεία της Ελλάδας».
«Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αιχμή τον Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν απολύτως εχθρική απέναντι  και σε εμάς και σε όλους τους ασθενείς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Ο κ. Γεωργιάδης είχε φθάσει μάλιστα στο σημείο να στείλει στο ΜΚΙΕ τη Δίωξη Ναρκωτικών με Εισαγγελέα, ήταν ένας από τους χαρακτηριστικούς τρόπους για να μας πολεμήσει.
Βέβαια δεν  πέτυχε κάτι, ίσα-ίσα που ο αγώνας ο δικός μας ήταν να βγάζει στην επιφάνεια τη βάρβαρη πολιτική που εφήρμοζε στο χώρο της υγείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας είχε πλήρως καταρρεύσει, οι προηγούμενοι δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε υλικά και ελλείψεις εξοπλισμών στα νοσοκομεία αλλά και στη νοοτροπία που καλλιέργησαν μέσα από τις μειώσεις των δαπανών και κυρίως μέσα από τη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να μαζευτεί, να οικοδομήσεις από δω και πέρα ένα σύστημα υγείας όπως το αξίζουμε όλοι. 
 Η διαφορά με την τωρινή ηγεσία είναι ότι τώρα απέναντί μας έχουμε συνομιλητές με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αξιακό κώδικα, τον ίδιο στόχο, είναι συνομιλητές με τους οποίους αγωνιζόμασταν μαζί τα προηγούμενα χρόνια για να φτιάξουν τα πράγματα στην υγεία. 
Στην πρόσφατη (δεύτερη) συνάντηση του συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, συζητήσαμε για τους ανασφάλιστους, για την ΚΥΑ που περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για να δώσει, όχι αυτό που θέλουμε, αλλά σίγουρα για να δώσει μια ανακούφιση μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που προτείναμε στον κ. Ξανθό, αλλά και στον υπουργό κ. Κουρουμπλή, είναι να προτάξει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης με έμφαση στην υγεία με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μείνει έξω από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και οποιαδήποτε συζήτηση με τους δανειστές».
Στην ερώτηση για τα εμπόδια που βάζουν διάφορες δημοτικές αρχές και ιατρικοί σύλλογοι (παράδειγμα η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας να ζητήσει το κλείσιμο του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Άρτας), ο κ. Βήχας μίλησε για έναν «υπόγειο πόλεμο» στις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αλληλεγγύης οι οποίες όμως αναγνωρίζονται και στηρίζονται από το Υπουργείο και νομιμοποιούνται μέσα από τη δράση τους και την ίδια την κοινωνία. «Αυτή είναι η δύναμή μας καθώς και το καλύτερο πιστοποιητικό, εύχομαι όμως κάποια στιγμή να μην υπάρχει η ανάγκη για κοινωνικά ιατρεία» είπε χαρακτηριστικά.


_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου