* μαρξιστικά κείμενα, στοχασμοί, απόψεις, για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα * αναλύσεις * ιδέες * και ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο σήμερα...
Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας



"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

..........Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

Powered By Blogger

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση Χάμπερμπας υπέρ της Ελλάδας

habermas-630.jpg


«Οι ελληνικές εκλογές έριξαν άμμο στα γρανάζια των Βρυξελλών», τονίζει ο Γιούργκεν Χάμπερμας

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε με άρθρο του στην εφημερίδα «La Repubblica» ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας.
«Από τον Μάιο του 2010 η καγκελάριος προέταξε τα συμφέροντα των επενδυτών αντί να δώσει βάρος στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε και πάλι εν μέσω μιας κρίσης που κάνει πασιφανές, σε όλη της τη γυμνή πραγματικότητα, ένα ακόμη θεσμικό έλλειμμα. Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο ενός έθνους που, στη μεγάλη του πλειοψηφία, επαναστατεί κατά της καταπιεστικής και λυπηρής κοινωνικής ανέχειας που επέβαλε στη χώρα η λιτότητα», υπογραμμίζει ο Χάμπερμας.
«Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί στην ψήφο αυτή της Ελλάδας: ο πληθυσμός απορρίπτει τη συνέχιση μιας πολιτικής, την αποτυχία της οποίας έχει βιώσει στο πετσί του», γράφει ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος, σύμφωνα με τον οποίο «υποστηριζόμενη από αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά στις Βρυξέλλες συγκρούεται με τους εκπροσώπους άλλων δεκαοκτώ χωρών που δικαιολογούν την άρνησή τους προβάλλοντας, με ψυχρότητα, τη δημοκρατική εντολή που έλαβαν».
«Το πραγματικό θεσμικό έλλειμμα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Οι ελληνικές εκλογές έριξαν άμμο στα γρανάζια των Βρυξελλών, εφόσον σε αυτή την περίπτωση οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική, έχοντας υποστεί οδυνηρά, σε πρώτο πρόσωπο τις συνέπειες. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων λαμβάνουν αποφάσεις απομονωμένοι, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μακριά από την κοινή γνώμη».
Ο Γερμανός φιλόσοφος τάσσεται υπέρ της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (γράφοντας ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να αποτύχει αν δεν δοθεί λύση στο θέμα αυτό) και καταλήγει:
«Oι πολίτες και όχι οι τραπεζίτες πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο στα θέματα κύριας σημασίας για την Ευρώπη. Και ενώπιον της μετα-δημοκρατικής αποχαύνωσης μιας κοινής γνώμης που επιδιώκεται να κρατηθεί, όπου είναι δυνατό, μακριά από ρήξεις, και ο Τύπος ασφαλώς επιβάλλεται να παίξει τον ρόλο του».

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

   Συνέντευξη στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 96.9   
Πριν τρεις μέρες ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η λίστα των 47 πολιτών και οργανώσεων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. που τιμούνται φέτος με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, «αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους για τις κοινές αξίες και τα ιδανικά που οικοδομούν την Ευρώπη». Ανάμεσα στους βραβευθέντες, από την Ελλάδα είναι το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» και η «Κοινωνική Κουζίνα - ο Άλλος Άνθρωπος».

Ο ιατρός Γιώργος Βήχας, επικεφαλής του ΜΚΙΕ, σχολιάζοντας το γεγονός ανέφερε ότι «το θετικό (το μόνο), είναι πως θα μας δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας με ηχηρό τρόπο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με όλα εκείνα τα ατράνταχτα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την βαρβαρότητα των πολιτικών της λιτότητας που εφήρμοσαν τόσο ωμά στην χώρα μας και που παρήγαγαν νεκρούς και περαιτέρω οικονομικά ελλείμματα… Είναι άλλη μια διεθνής αναγνώριση για το ιατρείο μας αλλά και για τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε 3 ½ χρόνια τώρα. Θα είναι όμως και μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης,να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στη χώρα μας».
Στην τηλεφωνική μας συνομιλία, ο ιατρός κ. Βήχας κάνει ένα σύντομο απολογισμό του αγώνα αυτών των 3 ½ χρόνων: «Το σύνολο των περιστατικών που εξετάστηκαν στο ΜΚΙΕ ξεπερνά πλέον τα 40.000. Εκτός από αυτό τον αριθμό, είναι και οι εκατοντάδες ασθενείς που έπρεπε να μπουν στα νοσοκομεία για να κάνουν διάφορες θεραπείες όπως και εκατοντάδες καρκινοπαθείς απ’ όλη την Ελλάδα που, από τα τέλη του 2012 και μετά, είχαμε τη δυνατότητα να τους στέλνουμε στην ογκολογική κλινική του «Σωτηρία» για δωρεάν χημειοθεραπεία. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών που, δυστυχώς, ως και σήμερα συνεχίζει να έρχεται στο ΜΚΙΕ και σε όλα τα κοινωνικά ιατρεία της Ελλάδας».
«Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αιχμή τον Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν απολύτως εχθρική απέναντι  και σε εμάς και σε όλους τους ασθενείς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Ο κ. Γεωργιάδης είχε φθάσει μάλιστα στο σημείο να στείλει στο ΜΚΙΕ τη Δίωξη Ναρκωτικών με Εισαγγελέα, ήταν ένας από τους χαρακτηριστικούς τρόπους για να μας πολεμήσει.
Βέβαια δεν  πέτυχε κάτι, ίσα-ίσα που ο αγώνας ο δικός μας ήταν να βγάζει στην επιφάνεια τη βάρβαρη πολιτική που εφήρμοζε στο χώρο της υγείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας είχε πλήρως καταρρεύσει, οι προηγούμενοι δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε υλικά και ελλείψεις εξοπλισμών στα νοσοκομεία αλλά και στη νοοτροπία που καλλιέργησαν μέσα από τις μειώσεις των δαπανών και κυρίως μέσα από τη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να μαζευτεί, να οικοδομήσεις από δω και πέρα ένα σύστημα υγείας όπως το αξίζουμε όλοι. 
 Η διαφορά με την τωρινή ηγεσία είναι ότι τώρα απέναντί μας έχουμε συνομιλητές με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αξιακό κώδικα, τον ίδιο στόχο, είναι συνομιλητές με τους οποίους αγωνιζόμασταν μαζί τα προηγούμενα χρόνια για να φτιάξουν τα πράγματα στην υγεία. 
Στην πρόσφατη (δεύτερη) συνάντηση του συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, συζητήσαμε για τους ανασφάλιστους, για την ΚΥΑ που περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για να δώσει, όχι αυτό που θέλουμε, αλλά σίγουρα για να δώσει μια ανακούφιση μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που προτείναμε στον κ. Ξανθό, αλλά και στον υπουργό κ. Κουρουμπλή, είναι να προτάξει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης με έμφαση στην υγεία με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μείνει έξω από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και οποιαδήποτε συζήτηση με τους δανειστές».
Στην ερώτηση για τα εμπόδια που βάζουν διάφορες δημοτικές αρχές και ιατρικοί σύλλογοι (παράδειγμα η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας να ζητήσει το κλείσιμο του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Άρτας), ο κ. Βήχας μίλησε για έναν «υπόγειο πόλεμο» στις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αλληλεγγύης οι οποίες όμως αναγνωρίζονται και στηρίζονται από το Υπουργείο και νομιμοποιούνται μέσα από τη δράση τους και την ίδια την κοινωνία. «Αυτή είναι η δύναμή μας καθώς και το καλύτερο πιστοποιητικό, εύχομαι όμως κάποια στιγμή να μην υπάρχει η ανάγκη για κοινωνικά ιατρεία» είπε χαρακτηριστικά.


_________________